S.O.F.I.E

där jag släpar mina tankar

Kategori: Allmänt

skarpa toner
mot ett fruset sinne
som påminner mig om den där dagen
jag bad mig själv
om någoting jag ändå aldrig kunde ge dig
och jag tro det var då
hela världen stannade upp
bad mig att stänga ögonlocken
som för att skydda mig mot någontig
jag ändå aldrig kunde komma ifrån

Vad jag uppehåller mig med

Kategori: Allmänt

 
"Vad bygger du, sofie?"
"Jag bygger en ångest"
 
Fick i det närmsta panik när läraren bad oss att bygga en konstruktion som skulle ha rörliga delar som böjde sig genom att dra i annan del av konstruktionen. Typ. En timme hade vi på oss.
 
De övriga i klassen började röra sig målmedvetet      i klassrummet efter material, hammare, borrar och allt vad det var. Jag stirrade lite lätt förvirrat innan jag bestämde mig för att bygga en konstruktion med pinnar. Tyvärr hade de vanliga pinnarna tagit slut så jag fick använda mig av glasspinnar(why me?!).
 
I någonting som kändes som en evighet höll jag på att borra hål i mina glasspinnar, men det är ju som man kanske bör förstå, omöjligt.
 
Jag fick omvärdera mina planer. Jag började istället bygga en sprattelgubbe. Jag var inte glad. Svetten rann. Tiden var knapp.
 
Sedan såg jag mig själv utifrån. Hamrande i plasten som skulle bli min konstruktion likt en besatt. Sedan kom jag ihåg att jag ju var 23 år. Då skrattade jag. Åt mig själv. Åt alla andra. Åt livet.
 
Det blev ingen optimal konstruktion. Den fungerade faktiskt inte ens, vilket ju inte är så konstigt med tanke på att benen är alldeles för långa i förhållande till ytan de har att röra sig på. Nåväl, jag är glad ändå.

inuti och utanpå

Kategori: Allmänt

Du säger att inuti mig bor en ilska.

Jag har fötter tunga som bly. Jag har domnade armar, dansande armar. Ett överrörligt sinne. Jag har en översvallande glädje i min kropp.  En frustration som jag inte kan göra mig av med, för att plötsligt inse att jag ju stirrar in i väggen. Jag skrattar. Jag skrattar inte. Jag skrattar. Livet, livet, livet. Jag jagar det som en vildvetting.  Sorgen. Den orimliga sorgen.  Den frustrerade som väntar, på skrattet. Jag skrattar ju, mest hela tiden.

Andetagen bränns, jag brinner. Jag skrattar, jag känner, jag är.

Jag säger att inuti mig bor bara jag.

om att bli någon annan

Kategori: Allmänt

Jag blir någon när, förankringen med verkligheten ter sig omöjlig. Hela tiden, varje gång.

I en stad långt här ifrån, i en lägenhet på en efterfest en fredagskväll, satt en rödhårig gestalt vid ett bord och vräkte ur sig diverse otrevligheter om mig. Om mitt utseende, min person, mina intentioner till livet och ambitioner. Jag visste inte vem den rödhåriga var, eller vad hon hette.

"Jag är sån" sa den rödhåriga.  "Jag går rätt på, men jag var inte otrevlig mot dig, jag sa ju faktiskt att du var snygg också".  Som att vara "sådan" legitimerade faktumet att hon betedde sig som ett svin. Eller att hon rättfärdigade sina otrevligheter genom att hon också hade synliggjort mig som "snygg". Det var en absurd situation men också i det närmsta fascinerande.

Min allra käraste vän skällde ut dem och lämnade lägenheten. Den rödhåriga och de övriga skrattade som de hyenor de var. Som små monster lyste deras ögon. I tankarna var mina åsikter om dem inte bättre än de som den rödhåriga verbalt kastade över mig.

Jag hade kunnat gå, borde kanske ha gått där ifrån. En omöjlig människa, en omöjlig verklighet. Men jag ville inte gå, ville stanna kvar, ville vara jag. Jag ville berätta att männskor är olika, att männsikor inte är situationen som de verkar i, utan något helt annat. Att situationen i vilka vi möter människor bara är är en kort sekvens, ett sparat ögonblick av en människas liv. Inte någon sanning om hur den personen är. Jag ville tro att så också var fallet med den rödhåriga.

Jag ville bli någon annan, förankra mig med denna orimliga verklighet som var hon. Förstå.  Men när jag tänker på den rödhåriga ryser jag, när jag tänker på hyenorna hånskrattar jag. Jag blev någon annan, i mötet med det absurda. Kanske inte någon bättre, kanske blev jag någon sämre, men definitivt någon annan.